تبخال از انواع ویروس های تبخال ساده ناشی می شود و تاول های کوچکی است که روی لب ها و پوست دورلب ایجاد می شود
تبخال چیست؟
تبخال در اثر ویروسی به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می شود و با ویروس آبله مرغان تشابه زیادی دارد. این ویروس مسری می باشد و از طریق تماس مستقیم مانند بوسیدن منتقل می شود. همه کسانی که به تبخال آلوده شده اند این ویروس را روی پوست خود دارند و معمولا ویروس به صورت غیر فعال در انتهای اعصاب زندگی می کند. افزایش دمای پوست در اثر نور خورشید یا قرار گرفتن در معرض باد سرد، عفونت حاد مانند آنفولانزا و سرماخوردگی، نگرانی یا فشار عاطفی و استرس و ورزش های سنگین می توانند باعث فعال شدن ویروس و بروز تبخال گردند.
علایم تبخال
تبخال ممکن است به صورت تکی یا دسته ای ظاهر شود. علایم عمده آن عبارتند از:
♦گرم شدن، خارش و حس مور مور پوست دور دهان ۴ تا ۱۲ ساعت قبل از ظاهر شدن تبخال
♦تاول های کوچک که ممکن است خارش یا درد داشته باشند و ناحیه اندکی ملتهب در دور آن ها
تاول ها ظرف چند روز پاره می شوند و پوسته ای را تشکیل می دهند و ظرف دو هفته خود به خود بهبود می یابند.
درمان تبخال
تبخال معمولا بی ضرر است به جز اینکه در نزدیکی چشم ها ظاهر شود. در اکثر موارد نیاز به هیچ درمانی نیست، اما اگر زخم ها موجب ناراحتی کودک شوند نوشیدنی سرد یا یک تکه یخ ممکن است درد را تسکین دهد. در صورت عود مکرر تاول ها یا ناراحتی کودک می توان از کرمی حاوی ایدوکسوریدین استفاده کرد، این کرم ضد ویروس که بدون نسخه پزشک قابل تهیه است، شدت و مدت حمله را کاهش می دهد. استفاده از این کرم زمانی که کودک احساس مور مور شدن اولیه را دور دهان نموده و قبل از پیدایش تاول ها بیشترین تاثیر را دارد.
در صورتی که عامل تحریک کننده ویروس تبخال را برای کودک خود شناسایی کردید می توانید اقدامات پیشگیرانه مناسب را انجام دهید، مثلا اگر تابش نور تند خورشید موجب بروز تبخال می شود با زدن کرم ضد آفتاب به اطراف لب ها یا استفاده از کلاه آفتابی مانع آن شوید.
برای کاهش احتمال گسترش ویروس هم به افراد دیگر و هم به بخش های دیگر بدن کودک، باید فرزندتان را از دست زدن به تاول ها و مکیدن انگشتانش منع کنید و او را تشویق کنید مرتب دست هایش را بشوید. درمانی برای تبخال وجود ندارد و احتمالا در سراسر عمر در مواقع مختلف عود خواهد نمود، اما معمولا به مرور زمان تعداد دفعات آن کم می شود.