کوفته تبریزی
مواد لازم :
گوشت مغز ران بدون چربی | ۴۵۰گرم |
لپه | ۲۵۰گرم |
تره–مرزه | ۲۰۰گرم |
سینه مرغ بدون استخوان | ۱۰۰گرم |
برنج | ۱پیمانه |
سیب زمینی | ۱عدد متوسط |
پیاز | ۲عدد متوسط |
نمک، فلفل، زرد چوبه | به مقدار لازم |
مواد لازم داخل کوفته:
تخم مرغ آبپز سفت | به تعداد کوفتهها |
آلو خورشی خیس خورده | به تعداد کوفتهها |
پیاز داغ | ۱استکان |
زرشک خیس خورده | ۱استکان |
مغز گردو | ۱استکان |
مواد لازم برای سس کوفته:
گوجه فرنگی | ۳ – ۴عدد |
پیاز | ۲عدد متوسط |
آب مرغ | ۱لیوان |
زعفران دم کرده | ۱استکان |
نمک، فلفل، زرد چوبه | به مقدار لازم |
آلو خورشی خیس خورده | به مقدار لازم |
طرز تهیه :
از شب قبل برنج و لپه را جداگانه خیس کنید. آب لپه را خالی کنید بایک عدد سیب زمینی پوست کنده شده و مقدار مناسبی آب
بدون نمک به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم با درب باز، بپزید تا سیب زمینی کاملا بپزد و لپه تقریبا پخته شود و بعد آبکش کنید و کنار بگذارید. برنج را با دو لیوان آب، بدون نمک و با درب باز روی حرارت قرار دهید تا آب آن تقریبا کشید شود،و خوب مغز پخت شود ، سپس برنج را آبکش کنید و کنار بگذارید.
گوشت را دو تا سه بار چرخ کنید تا کاملا نرم شود. لپه و سیب زمینی را با هم دو بار چرخ کنید. سینه مرغ را به صورت خام، چرخ کنید. ۲عدد پیاز را چرخ کنید و آب آن را بگیرید.
تره و مرزه را بعد از پاک کردن و شستن داخل آبکش بگذارید تا آب آن کاملا خشک شود. بعد کاملا ریز خرد کنید (می توان از خشک شده آن هم استفاده کرد ) .در کاسه بزرگی ، ابتدا گوشت را بریزید ، مقداری نمک و فلفل روی آن بپاشید، بعد پیاز چرخ شده و آب گرفته را به آن اضافه کنید و ورز دهید تا حدی که پیاز کاملا به خورد گوشت برود.
نیمی از مخلوط لپه و سیب زمینی، نیمی از برنج، نیمی از مرغ و نیمی از سبزی خرد شده را اضافه کنید و کمی زردچوبه روی مواد بپاشید و مخلوط را ورز دهید تا کاملا باهم مخلوط شوند.
وقتی مواد کاملا مخلوط شدند بقیه مخلوط لپه و سیب زمینی، برنج، مرغ چرخ شده و سبزی را اضافه کنید و به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه مایه کوفته را کاملا ورز دهید تا انسجام لازم را پیدا کند.
بعد از ورز دادن مواد، بگذارید مواد به مدت ۳۰ دقیقه داخل یخچال بماند.
برای درست کردن سس کوفته ، در قابلمه بزرگ و جاداری مقداری روغن بریزید و صبر کنید تا روغن کمی گرم شود. پیاز را خرد کنید و با کمی زردچوبه سرخ کنید تا طلایی شود. گوجه را رنده یا پوره کنید و بعد از سرخ شدن پیاز به آن اضافه کنید و مقداری نمک و فلفل به آن بزنید. حرارت را بالا ببرید تا آب گوجه کشیده شود .بعد ۱ لیوان آب مرغ را همراه با ۲ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید . حرارت همچنان بالا باشد تا آب سس بجوشد، بعد زعفران را به سس اضافه کنید و حرارت زیر قابلمه را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا سس غلیظ شود.
مایه کوفته را از یخچال خارج کنید و بعد از اطمینان از انسجام آن، به اندازه یک پرتقال متوسط ( یا هر اندازه که تمایل دارید )از مایه کوفته بردارید و کمی در دست ورز دهید ، کوفته را به شکل پرتقال در آورید و با انگشت وسط آن را به سمت پائین فشار دهید و کمی انگشتتان را بچرخانید تا حفره ایجاد شده کمی بازتر شود، یک عدد تخم مرغ آب پز سفت، مقداری زرشک خیس خورده، یک عدد آلو خورشی خیس خورده و مقداری مغز گردو را وسط کوفته قرار دهید، دوباره مقداری از مایه کوفته را روی حفره ایجاد شده قرار دهید و کوفته را با دست به صورت کروی در آورید و به آرامی میان دستان خود فشار دهید تا کاملا محکم شود .
برای تهیه کوفته در اندازه بزرگتر میتوانید از یک ظرف در سایز مورد نظر، کمک بگیرید. به این ترتیب که کف ظرف را کمی مرطوب کنید و نیمی از مقدار مورد نظر از مایه کوفته را روی آن پهن کنید، مواد میانی را روی مایه پهن شده قرار دهید و نیمه دوم مایه را روی مواد بگذارید. کف یک دست را روی مواد قرار دهید و با دست دیگر ظرف را برگردانید. مایه کوفته به راحتی کف دست شما قرار میگیرد. بعد هر دو قسمت مایه کوفته را روی هم محکم کنیدو کوفته را به صورت کروی در آورید.
درب قابلمه سس را بردارید و حرارت را کمی بالا ببرید تا سس کاملا بجوشد. بعد کوفتهها را با حداقل یک سانت فاصله از هم داخل سس در حال جوش قرار دهید و با قاشق مقداری از سس را روی کوفتهها بریزید. چند بار این کار را تکرار کنید تا مقداری از سس روی سطح کوفتهها بماند. درب قابلمه را بگذارید و حرارت زیر قابلمه را بسیار ملایم کنید.
تقریبا ۱ ساعت برای طبخ کامل کوفتهها زمان لازم است. طی این مدت چند بار به کوفتهها سر بزنید تا از اندازه بودن آب آن مطمئن شوید و نیز هر بار چند قاشق از سس کوفته روی کوفتهها بریزید تا علاوه بر خوشرنگ شدن روی کوفتهها، از خشک شدن آنها نیز جلوگیری شود. بعد کوفتهها را در ظرف مناسب بچینید و همراه با نان سرو کنید.
این خوراک یا غذا را ایرانیها بیشتر می پزند واز خوارک های سالم و سنتی جهت استفاده بر سر سفره و جشنهای ایرانیان می باشد.
آشپزی ایرانی غذای ایرانی خوراک و غذای سنتی ایرانی