ماءالشعیر

ماءالشعیر نوعی نوشیدنی گازدار غیرالکلی است که از عصارهٔ جوانهٔ جو به‌دست می‌آید. در لغت‌نامه دهخدا ماءالشعیر این‌گونه تعریف شده است: آب مقشر مطبوخ جو، داروئی که از مطبوخ جو حاصل کنند و به بیمار دهند، آبی که در آن جو ریزند و جوشانند.

نام‌های دیگر

ماشعیر، آب جو، کوشاب، کشکاب، جوآب، ماء مبارک، آبجوی حلال.

131-cookingpabi-آشپزی-و-خانواده-پابی--Beer--ماءالشعیر-

 

فرایند تولید

در تمام دنیا از نوعی جو به نام جوی دو ردیفه برای آبجو سازی استفاده می‌شود. جو پس از ورود به کارخانه پاک و تمیز می‌شود. پس از جدا شدن کلیهٔ ناخالصی‌ها به مخازن شست‌وشو و ضدعفونی منتقل می‌شوند، سپس به سالن جوانه‌زنی هدایت شده و پس از پنج روز به کوره فرستاده می‌شوند.

دمای سالن بین ۱۷ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد و رطوبت آن بالای ۷۰ درصد است که این شرایط باعث می‌شود تا جو بین ۹ تا ۱۱ میلی‌متر جوانه زده و به مالت تبدیل شود. بعد از آن مالت به واحد پخت می‌رود و در مخزنی ریخته شده، برای ۳۰ دقیقه خیس خورده، آسیاب شده و در تانک پخت ریخته می‌شود.

مالت را همراه با آب به مدت ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه و در دمای ۷۶ درجه سانتی‌گراد می‌پزند. سپس تانک فیلتراسیون منتقل شده و تفاله از آن جدا می‌شود. مایع بدست آمده به تانک جوش منتقل شده و در آنجا عصارهٔ رازک و شکر به آن افزوده می‌شود. رازک ویژگی‌های خاصی به این نوشیدنی می‌دهد. با رسوب پروتئین باعث شفافیت آن می‌شود عطر خاصی به آن می‌بخشد همچنین ته مزه تلخ ماءالشعیر مربوط به رازک است و نیز با خاصیت آنتی‌بیوتیکی که به پایداری ماءالشعیر کمک می‌کند، موجبات ثبات این نوشیدنی را فراهم می‌نماید.

مایع بدست آمده به چیلر منتقل شده و در آنجا شوک حرارتی داده می‌شود تا از الکلی شدن جلوگیری شود. شربت بدست آمده به سردخانه رفته و حجم آن با آب دو برابر شده، سپس وارد دستگاه فیلتراسیون می‌شود تا مایع شفافی به نام ماءالشعیر بدست می‌آید. در سالن بسته‌بندی مایع بدست آمده در شیشه و یا قوطی ریخته شده و به مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۷۲ درجه سانتی‌گراد پاستوریزه می‌شود.

خواص درمانی ماء‌الشعیر131-cookingpabi-آشپزی-و-خانواده-پابی--Beer-1-ماءالشعیر-

  • افزایش ضریب هوشی
  • بازسازی و تأمین انرژی ازدست‌رفتهٔ بدن
  • بهبود عملکرد خون‌رسانی قلب
  • خواص درمانی برای خانم‌های باردار و شیرده
  • جلوگیری از وبا
  • درمان یبوست
  • دفع سنگ کلیه، مُدِر، ضدعفونی‌کنندهٔ دستگاه گوارش و دستگاه تنفس
  • رشد مو و جلوگیری از ریزش آن
  • رفع تشنگی
  • رفع خستگی اعصاب، رفع اضطراب
  • کاهش ابتلا به پرفشاری خون
  • کاهش خطر بیماری‌های قلبی و بعضی از انواع سرطان
  • محافظت از بدن در برابر سکته‌های قلبی و مغزی
  • مفید برای پوست

مضرات

  • افزایش اسید فسفریک به‌کاررفته در این نوشیدنی، که به‌صورت گازدار است، می‌تواند موجب پوکی استخوان و اضافه‌وزن شود.
  • گاز کربنیک به‌کاررفته در این نوشیدنی نیز می‌تواند سبب پوکی استخوان شود.
  • ترکیبات صنعتی و مصنوعی برای ساخت طعم‌های مختلف میوه‌ای در ماءالشعیرها به‌کار می‌روند. ممکن است در بعضی از افراد، حساسیت ایجاد کنند

Check Also

تهیه و دم کردن چای

معمولاً این طور تصور می‌شود که بهترین روش برای تهیه چای، قرار دادن مستقیم آن ...

پاسخ دهید