زرشک
درباره خواص درمانی زرشک مطالب زیادی بیان شده است، به عنوان مثال سرخپوستان آمریکا زرشک را برای بیماریهای خونی، سل، بیاشتهایی، بیماریهای کلیوی، رماتیسم، زخمها و جراحتها به کار میبردند. بعضی از پزشکان سنتی در ایران نیز زرشک را به عنوان رفع بوی بد خلط سینه میشناختند و در درمان بیماریهای لثه، درد دندان و بعضی بیماریهای چشمی (ضعف دید) از آن استفاده میکردند. از زرشک برای درمان بیماریهای آرتریت، مشکلات صفراوی، اسهال، کاهش تب، التهاب طحال، آماس زبان، زرد زخم، کمردرد، از بین بردن کرمهای حلقوی، مشکلات قلبی، قاعدگی دردناک، مشکلات کبدی، بواسیر و تبخال نیز استفاده میشود. برگهای گیاه زرشک سرشار از ویتامین C است و خاصیت داروی ملین را دارد، میوههای آن ادرارآور و خلطآور است و برای خوشبو شدن دهان نیز استفاده میشود. پوسته، ریشه و ساقه آن تقویتکننده، ضدعفونیکننده، صفراآور، مدر و ملین است.
نوعی داروی سنتی گیاهی چین برای دیابت نوع ۲ و لاغری مفید است. در ادبیات چنین گفته شده، بربرین، که در ریشه و ساقه بعضی از گیاهان وجود دارد میتواند قند خون بیماران دیابتی را کاهش دهد. دانشمندان در نشریه دیابت نوشتهاند؛ بربرین وزن بدن حیوانات تحت آزمایش را نیز کم کرد یعنی برای درمان چاقی نیز میتوان از آن استفاده کرد. بربرین از جمله در زرشک وجود دارد که مصرف آن در فرهنگهای مختلف از جمله برای درمان اسهال تجویز شده است.
یک متخصص قلب و عروق گفت: زرشک در درمان بیماریهای قلبی، کلیوی و فشارخون موثر است. دکتر مهدی عارفی با بیان این مطلب افزود: زرشک با دارا بودن بربریندارای اثرات مفید برای قلب است و خاصیت ضد آریتمی، فشارخون و کاهش دهنده مقاومت عروق دارد.
وی با بیان اینکه زرشک به علت داشتن اسیدهای آلی ملایم بوده و برای درمان سنگ کلیه مناسب است، افزود: میوه زرشک بر اثر تصفیهکنندگی و ضدعفونی کننده خون، منقبض کننده عروق، پایین آوردن تب، کاهش تورم و فشارخون، تنظیم و ضربان عضلات قلب است.
دکتر عارفی اظهار کرد: برگ زرشک با مخلوط داروهای مناسب به تنهایی میتواند برای زخم روده و رفع اسهالهای مزمن موثر باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بربرین، الکالوئیدی است که به صورت بلورهای سوزنی شکل و زردرنگ متبلور میشود و طعم خیلی تلخی دارد.
یک کارشناس تغذیه گفت: به دلیل وجود ویتامین B فراوان در زرشک، این ماده غذایی میتواند در پیشگیری از سرماخوردگی نقش بسزایی داشته باشد. زرشک یک نوع میوه است و در گروه میوهجات قرار میگیرد.یکی از بهترین ترکیبات موجود در زرشک، ویتامین B فراوان است که در پیشگیری از سرماخوردگی نقش مهمی دارد. همچنین وجود اسیدهای عالی فراوان در این میوه که سبب مزه ترش آن میشوند میتواند در جذب آهن نقش بسزایی داشته باشد.همچنین آهن موجود در زرشک قابل توجه است. از سایر ویتامینهای موجود در این میوه میتوان به ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین B1 ,B2 اشاره کرد که ویتامین B1 یا تیامین میتواند عوارض عصبی و حتی پرخاشگری را بهبود بخشد.از دیگر خواص زرشک را می توان اثر مناسب آن بر کاهش فشار خون برای افراد دچار این بیماری عنوان کرد.